Mooiste treinreizen van Europa

Bernina Express

Zwitserland staat bekend om haar spoorlijnen met prachtige uitzichten. De mooist van allemaal is wat ons betreft de route van de Bernina Express. De Berlina Express verbindt de Zwitserse steden Chur, Davos en St. Moritz met het Italiaanse grensplaatsje Tirano. 
Hoogtepunten van de reis: het indrukwekkende Landwasserviaduct bij Filisur, het spiraalviaduct van Brusio en uiteraard de Bernina pass. Sinds 2008 staat de Berninabahn dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Zie ook artikel: Mooiste treinreizen door Zwitserland.

Flåmsbana

Ook de bekendste spoorlijn van Noorwegen, de Flåm-spoorlijn, mag wat ons betreft niet ontbreken op de lijst mooiste treinreizen van Europa. Jaarlijks maken 900.000 reizigers gebruik van de spoorlijn. Niet om van A naar B te reizen, maar gewoon om te genieten van het uitzicht. De spoorlijn is daarmee uitgegroeid tot één van de grootste toeristische topattracties van Noorwegen. Gedurende die rit is er uitzicht op diepe ravijnen, watervallen, rivieren en steile bergen. Snel gaat de trein niet, want de reistijd varieert tussen de 50 en 60 minuten en dat voor een afstand van 20 kilometer. Zie ook: de mooiste treinreizen door Scandinavië.

Glasgow - Fort William - Mallaig

Ook zeker de moeite waard is de Schotse "West Highland" spoorlijn, welke Glasgow met het Schotse hoge Noorden verbindt. Deze spoorlijn is door het Wanderlust Magazine zelfs uitgeroepen tot de mooiste van de wereld. En alhoewel dat een kwestie van smaak en beleving blijft, is één ding zeker: het is een bijzondere spoorlijn is met prachtig uitzicht. Het meest bekend is het Glenfinnan-viaduct. Het 380 meter lange bouwwerk bestaat uit 21 overspanningen, die tot 30 meter hoog kunnen reiken. Komt het viaduct je bekend voor? Dat zou kunnen. Verschillende filmscènes zijn hier ook opgenomen. Zie: de mooiste treinreizen door Schotland.

Belgrado - Bar

Bar - Belgrado is wat ons betreft het mooiste treintraject van de Balkan. Deze 476 kilometer lange spoorlijn is in vergelijking met de voorgaande routes slechts door een beperkt aantal toeristen ontdekt. Indrukwekkend is het ‘Mala Rijeka’ viaduct. Dit viaduct heeft een hoogte van maar liefst 198 meter. Bij de opening was dit zelfs het hoogste treinviaduct ter wereld, maar die titel is inmiddels overgenomen door een Chinees viaduct, maar dat maakt het er niet minder indrukwekkend op. Zie: de mooiste treinreizen door Oost-Europa.

Bohinj Spoorlijn (Slovenië)

Ook de prachtige Bohinj spoorlijn is nog relatief onbekend. Dit Sloveense pareltje verbindt Jesenice met Nova Gorica.Onderweg gaat de trein door 28 tunnels. 5 gallerijen en over maar liefst 65 bruggen. De langste spoortunnel van Slovenië (6327 meter) zit in het traject. Het is goed opletten tijdens de rit want de ene mooie passage over een mooie oude brug volgt alweer snel op het andere mooie uitzicht op de bergen. Ook prachtige ravijnen en mooie alpenweiden trekken voorbij. De trein passeert eveneens het bekende meer van Bled en volgt de smaragdgroene rivier de Soča.

Schwarzwaldbahn (Duitsland)

Duitsland heeft vele mooie spoorlijnen. Denk aan de Linke Rheinstrecke, langs de Rijn of de Elbtalbahn bij Dresden. Maar de mooiste spoorlijn van Duitsland is wat ons betreft de Schwarzwaldbahn. Dit tracé is 150 kilometer lang en voert door het bosrijke en bergachtige Zwarte Woud. De lijn begint in Offenburg en eindigt niet ver van de Zwitserse grens in Singen. De reis duurt ongeveer 2 uur. Zie ook ons artikel: Mooiste treinreizen in Duitsland voor meer details.

De Gele Trein (Ligne de Cerdagne, Frankrijk)

Ieder land heeft zijn eigen prachtige spoorlijnen, zo ook Frankrijk. Bijvoorbeeld de Ligne de Cerdagne. Een bijzondere treinreis door de oostelijke Pyreneeën is die met de Gele Trein. De reis gaat via 19 tunnels en twee bruggen van Villefranche-de-Conflent naar Latour-de-Carol bij de Spaanse grens. Zie ook het artikel: Mooiste treinreizen Frankrijk.

Foto: Herbert Ortner / CC BY-3.0

De Cinque Terre-treinreis, Italië

Italië is niet alleen een land van eeuwenoude bezienswaardigheden en chaotische verkeersdrukte. Het heeft ook een vrij uitgebreid spoornet met prachtige toeristische routes. Denk bijvoorbeeld aan de treinreis door de kustregio Cinque Terre. Deze reis begint in La Spezia. Onderweg heb je een fotogeniek uitzicht op de Ligurische Zee, baaien, zandstranden, rotsachtige kust. Wil je deze of een andere mooie treinreis maken door Italië maken? Check hier dan de 6 mooiste treinreizen van Italië.