Mooiste Treinreizen Frankrijk

Met onder meer de Alpen en de Pyreneeën is Frankrijk ideaal voor liefhebbers van hoge spoorlijnen. Indrukwekkende bergen en diepe valleien bepalen het uitzicht, terwijl viaducten en tunnels de hoogteverschillen overbruggen. We lichten enkele van de mooiste Franse treinroutes voor je uit.

Nice – Digne-les-Bains

Bovenaan onze lijst mooiste treinreizen in Frankrijk staat het treintraject van de badplaats Nice naar het op de lagere Alpen-hellingen gelegen Digne-les-Bains is een gevarieerde reis van 150 kilometer. Rivierdalen, bergen en rotsformaties worden afgewisseld door olijfboomgaarden, weidegronden en bossen. De trein rijdt over talloze bruggen en door veel tunnels, zoals de Cassagne-brug van 253 meter en de drieënhalve kilometer lange tunnel onder de Colle Saint-Michel.

Foto: (c) northallertonman / Shutterstock.com

De Gele Trein (Ligne de Cerdagne)

Een bijzondere treinreis in Frankrijk gaat door de oostelijke Pyreneeën met de Gele Trein. De reis gaat via 19 tunnels en twee bruggen van Villefranche-de-Conflent naar Latour-de-Carol bij de Spaanse grens. Het hoogste punt van het 63 kilometer lange tracé is het op 1592 meter gelegen station Bolquère Eyne. De omgeving kenmerkt zich door bossen, bergen, kloven en heuvelgebieden.

Cannes - Antibes - Nice

De treinroute van Cannes via Antibes naar Nice is onderdeel van de langere spoorlijn Marseille-Ventimiglia aan de Côte d’Azur. Het traject voert vlak langs de kust, zodat je zowel geniet van het uitzicht op de Middellandse Zee en de daaraan gelegen kustplaatsen als op het bergachtige binnenland.

Trein op Corsica: Ajaccio – Bastia

Op het mediterrane eiland Corsica ligt een drieënhalf uur durende treinroute van het zuidwesten naar het noordoosten. Het traject begint in de hoofdstad Ajaccio en eindigt in het kleinere Bastia. Adembenemend is het stuk vanaf Casamozza, waar de trein de bergen binnenrijdt.

Foto: (c) Jon Ingall / Shutterstock.com

Mont Blanc Express

De Mont Blanc Express is een 38 kilometer lang traject van de Franse Alpenstad Chamonix naar het Zuid-Zwitserse Martigny. De reis duurt anderhalf uur en voert door, langs en over de dalen, kloven, ravijnen en hellingen rond de 4800 meter hoge Mont Blanc. De langste tunnel is de Tunnel de Montets van 1883 meter. De Mont Blanc Express valt zowel in de categorie treinreizen Frankrijk als in de categorie treinreizen Zwitserland.

Foto: (c) Julia Kuznetsova / Shutterstock.com

Tramway du Mont-Blanc

Op de Frans-Italiaanse grensberg ligt ook de Tramway du Mont-Blanc, de hoogste spoorbaan van Frankrijk. De route begint in Le Fayet op 580 meter en eindigt 45 minuten later in het op 2372 meter gelegen Nid d’Aigle. Dit is het hoogste treinstation van Frankrijk. Gletsjerrivieren, bergdorpen, wintersportgebieden en steeds kaler wordende hellingen bepalen de omgeving.

Clermont-Ferrand – Neussargues-Moissac – Béziers

Deze trein brengt je van Midden-Frankrijk naar de Middellandse Zeekust. Op het traject geniet je van het landschap van de regio Languedoc-Roussillon en het Centraal Massief. Hoge rotsen, bergkloven, valleien, heuvels, bossen, agrarische gebieden, wijngaarden en rivieren kenmerken het uitzicht. Onderweg rijdt de trein onder meer over het 122 meter lange Garabitviaduct over de Truyère-rivier.

Le Petit train d’Artouste

Dit tien kilometer lange tracé ligt in de westelijke Pyreneeën, dicht bij de grens met Spanje. Via een kabelbaan bereik je het beginstation Ossau2000 op 1920 meter. De spoorlijn ligt grotendeels op een richel boven de riviervallei van de Gave de Soussouéou en passeert onder andere het op twee kilometer gelegen meer Lac d’Artouste.