Mooiste treinreizen Italië

Italië, het land van pizza, pasta, kunst en cultuur, is ook een paradijs voor liefhebbers van treinreizen. Met zijn gevarieerde landschap van glooiende heuvels, pittoreske kustlijnen en majestueuze bergen, biedt Italië enkele van de meest schilderachtige treinroutes in Europa. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de mooiste treinreizen door Italië, perfect voor iedereen die op zoek is naar een unieke manier om dit prachtige land te verkennen.

Cinque Terre – Ligurië

Een van de meest betoverende treinreizen in Italië is ongetwijfeld de route van Genua, via de Cinque Terre, naar La Spezia. De trein volgt de kustlijn en biedt een prachtig panorama op de Ligurische Zee. Zowel regionale treinen als intercity's bedienen deze route, waarbij de intercity's vaak hun reis beginnen in Milaan. Na ongeveer een uur reizen bereik je Levanto, ook wel bekend als het 'zesde dorp' van de Cinque Terre. Vanaf hier kun je de Cinque Terre Express nemen, een trein die je langs de schilderachtige dorpjes van de Cinque Terre naar La Spezia brengt.

Ionische Spoorlijn: Taranto naar Reggio di Calabria

Hoewel minder bekend, is de Ionische spoorlijn, die Taranto met Reggio di Calabria verbindt, absoluut de moeite waard. Deze spoorlijn loopt langs de kust van de Ionische Zee, waarbij je regelmatig kunt genieten van het zicht op het strand en de zee. Als je van plan bent de volledige spoorlijn te bereizen, houd er dan rekening mee dat de rit van Taranto naar Reggio Calabria met de directe intercity ongeveer zes tot zeven uur duurt. In Italië staat deze spoorlijn bekend als de Ferrovia Jonica.

Treinreis Genua – Ventimiglia – Nice

Een andere prachtige kustroute is de spoorlijn van Genua naar Ventimiglia. Deze treinreis voert je langs de Italiaanse Rivièra, een gebied dat bekend staat om zijn charme. Je komt langs kustplaatsen met kleurrijke huizen en hebt vaak een prachtig uitzicht op de zee. In Ventimiglia eindigt het Italiaanse deel van de route, maar het is zeker aan te raden om de reis per trein langs de kust voort te zetten naar Nice in Frankrijk.

Circumetnea

De Ferrovia Circumetnea is een treintraject rond de Etna-vulkaan aan de oostkust van Sicilië. Het 110 kilometer lange smalspoor voltooit geen complete cirkel, maar brengt je van Catania naar Riposto. Tijdens de drie uur durende bijna-rondreis is de Etna de blikvanger aan de horizon en passeer je vulkanische rotsen, woeste vlaktes, vruchtbare wijnbouwgebieden en karakteristieke plaatsjes als Paternò, Maletto en Linguaglossa.

Foto: (c) Lucky Team Studio / Shutterstock.com

Trenino Verde door Sardinië

Het ‘Groene Treintje’ is de benaming voor vier toeristische spoorlijnen op Sardinië. De tracés Isili-Sorgono, Mandas-Arbatax, Macomer-Bosa Marina en Sassari-Tempio-Palau liggen verspreid over het eiland en omvatten bij elkaar ruim 400 kilometer. Natuurgebieden, bossen, bergen, valleien, heuvels, kustgebieden, oude dorpjes en gezellige badplaatsen bepalen het uitzicht langs de treintrajecten.

Foto: (c) Lucky Team Studio / Shutterstock.com

Centovalli

Tussen Domodossola in de Italiaanse Alpen van Piëmont en het Zwitserse Locarno ligt de spoorroute Ferrovia Vigezzina Centovalli. De 52 kilometer lange lijn staat bekend om zijn grote aantal tunnels, bruggen en viaducten en wordt gekenmerkt door talloze bergen, dalen, valleien en kloven. ‘Centovalli’ betekent dan ook ‘honderd dalen’. Het hoogste punt is het op 830 meter gelegen Santa Maria Maggiore in Italië.

Per trein naar Sicilië

Behalve de reeds vermelde trip rond de Etna is ook het bereiken van Sicilië per trein een bijzondere ervaring. De intercity van Rome naar Sicilië maakt net als andere voertuigen en voetgangers de overtocht namelijk per veerboot. Deze vaart tussen Villa San Giovanni en het Siciliaanse Messina. Tijdens de korte bootreis mag je de trein verlaten, maar je kan er ook in blijven zitten.

Bonus: Bernina Express

De Bernina Express is een vier uur durende tocht van Tirano naar het Zwitserse Chur. Het Alpentraject gaat via Ospizio Bernina, dat met 2253 meter het hoogst gelegen Europese treinstation is. De Bernina Express valt verder op door zo’n 250 viaducten, bruggen, lawinegalerijen en tunnels. De spectaculairste zijn het 143 meter lange ronde Brusio Circular Viaduct, de 5865 meter lange Albulatunnel en het 136 meter lange Landwasserviaduct.