Mooiste treinreizen door Zwitserland

Glacier Express

De route van de Glacier Express behoort zeker tot de mooiste treinreizen van Zwitserland. De trein profileert zich als langzaamste sneltrein ter wereld. Vervelend? Nee, zeker niet. Want daardoor kun je extra genieten van het geweldige uitzicht. De trein verbindt in acht uur Zermatt met St. Moritz. Vanuit deze panoramatrein is er prachtig uitzicht op de verschillende landschappen die onderweg passeren. Hoogtepunten van de reis zijn de Oberalppass, het landwasserviaduct bij Filisur en de Rijnkloof, ook wel Zwitserse Grand Canyon genoemd. 

Bernina Express

Een van de meest fotogenieke Zwitserse routes per spoor is de Bernina Express. Dit treintraject voert door het prachtige landschap van de Alpen tussen Zwitserland en Italië. Het beginpunt van de Berninabahn is het stadje Chur in het kanton Graubünden. Het eindstation is het Noord-Italiaanse plaatsje Tirano, dat zo’n drie kilometer van de grens met Zwitserland ligt. Sinds 2008 staat de Berninabahn dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Gornergrat Bahn

De Gornergrat spoorlijn verbindt Zermatt met het 3089 meter hoge Gornergrat. In iets meer dan twintig minuten klimt de trein 1400 meter omhoog! Daarmee is dit de hoogste tandradbaan van Europa die in de vrije natuur wordt gebruikt. Het steilste traject ligt tussen Riffelboden en Riffelberg.
Wat ons betreft mag de Gorgergrat Bahn niet ontbreken in het lijstje mooiste treinreizen van Zwitserland. Eénmaal aangekomen op de Gornegrat is er eenuitzichtpunt met prachtig zicht op wel 20 bergtoppen, waaronder dus de Matterhorn

Luzern Interlaken Express

Met de Luzern–Interlaken Express wordt de treinreis een echte belevenis. Tijdens de bijna twee uur durende rit kun je vijf heldere bergmeren bewonderen. Indrukwekkend is ook de Brünigpass, waar de trein overschakelt op de tandradaandrijving om de beklimming te kunnen maken. De Luzern–Interlaken Express maakt terecht deel uit van de panoramische Golden Pass Line. Die route loopt na Interlaken nog verder naar Zweisimmen en Montreux. 

GoldenPass Panoramic

Ook de GoldenPass Panoramic is onderdeel van de Golden Pass Line. De GoldenPass Panoramic neemt het deel Zweisimmen - Montreux voor haar rekening. De rit duurt een kleine twee uur en biedt ook hier een prachtig uitzicht op het Alpen landschap. Maar het mooiste wordt voor het laatst bewaard. Vlak voor Montreux wacht een geweldig uitzicht over het Meer van Genève. 

Gotthard Panorama Express

De Gotthard Panorama Express wordt ook wel de Wilhelm Tell Express genoemd. Deze reis begint met een rondvaart op het Meer van Luzern, waarna in het oeverplaatsje Flüelen wordt overgestapt op de Gotthard Panorama Express. De route kent een groot aantal bruggen, viaducten en tunnels, zoals de keertunnel bij het dorp Wassen. Na de lange Gotthardtunnel wordt de andere kant van de Alpen bereikt. Hoewel nog binnen Zwitserland, hebben plaatsjes als Airolo, Bellinzona en Lugano en het omringende landschap onmiskenbaar Italiaanse invloeden.